e-mail

Kindermassage

Speciaal afgestemd op kinderen vanaf 5 jaar

Onze samenleving ziet er heel anders uit dan zo’n twintig tot dertig jaar geleden. De hoeveelheid informatie die ons aangeboden wordt is nu enorm. Sommige kinderen kunnen zich moeilijk afsluiten voor alle prikkels die ze te verwerken krijgen en gaan er -heel logisch eigenlijk- ook op reageren. Bovendien wordt er veel van kinderen verwacht. Er is in deze tijd en onze samenleving vaak letterlijk en figuurlijk weinig ruimte voor een kind om gewoon kind te zijn: (buiten) stoeien, rennen, fietsen, hutten bouwen, of spelen met andere kinderen. De lichamelijke beleving is op de achtergrond geraakt. Kinderen, maar ook de meeste volwassenen, zijn vooral met het hoofd bezig. Voelen en aangeraakt worden is zelfs een beetje taboe.

Waarom is een kindermassage een goed idee?

Een kindermassage kan jouw kind helpen zich minder druk te voelen, minder te piekeren en beter te slapen. Vaak is ook te zien dat een kind meer zelfvertrouwen krijgt, meer balans voelt en zekerder wordt.

Dankzij de massage wordt de verbinding tussen lichaam en geest sterker, jouw kind vernieuwt of herstelt het contact met zijn of haar lijf. Dat is mogelijk omdat een massage ontspant en dus ruimte vrij maakt voor het eigen bewustzijn en wat jouw kind nu eigenlijk voelt van binnen. Daardoor neemt het vertrouwen toe en leert je kind zichzelf beter kennen.

Emoties worden bij kinderen vaak gevoeld in de buik. Misschien heeft jouw kind vaak last van buikpijn of obstipatie. Een belangrijke vraag kan dan zijn of er misschien iets speelt wat echt letterlijk zwaar op de maag ligt, of dat er iets aan de hand is wat niet goed verteerd kan worden. Door aandachtige aandacht te geven ontstaat er ruimte en kan datgene wat wellicht onderdrukt wordt naar buiten komen.

Behandeling en werkwijze:

De ouder/verzorger is in principe altijd bij de behandeling aanwezig. Vooraf vindt altijd overleg plaats. Hierbij staan de behoeftes van het kind voorop.
De behandeling wordt afgestemd naar wat er zich op dat moment aandient. Een hoofdmassage kan bijvoorbeeld heel fijn zijn wanneer een kind veel in het hoofd zit (juist om hier dan rustige aandacht aan te geven worden de gedachtes vaak als vanzelf minder), en een voetmassage kan helpen om meer te aarden.
Voor hele jonge kinderen kan de massage wat meer spelenderwijs gegeven worden, denk aan het nadoen van beestjes op de rug. Ook kan de behandeling bestaan uit ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Mijn vaardigheden:

Voor het begeleiden van kinderen heb ik de training 'lichaamsgericht werken met kinderen' gevolgd aan de Holos Academie te Utrecht. Vaardigheden die in deze training aan bod zijn gekomen zijn o.a.:

  • Speciale massagetechnieken voor kinderen
  • Begeleiding van kinderen bij het ontdekken en versterken van zijn of haar weerbaarheid
  • Kinderen helpen in het loslaten/toelaten van emoties, zowel in het moment als in andere situaties
  • Het begeleiden van ouders bij de massage van hun eigen kind


In 2021 heb ik samen met Erik Zoomers van de Massage Podcast, een podcast opgenomen waarin ik vertel over het belang van massages voor jongeren met stress.  Op de website van de Massage Podcast staan tevens nog veel meer interessante thema's waarbij massage van toegevoegde waarde kan zijn. De podcasts zijn te beluisteren op Spotify en de Apple Podcast app.

 

 

Ik raad iedereen aan, die al langer zoekende is met klachten, om eens een afspraak bij Marianne te maken. Met haar volle aandacht en luisterend oor heeft ze mij nu een aantal keer behandeld. Ik voel mij op mijn gemak bij haar en ze weet de juiste vragen te stellen om tot de kern van de klacht te komen.

- Jim van Eeckhoven